Kriisitoimintaohje

Jokaisella seuran työntekijällä sekä seuratoiminnan vapaaehtoisella, on vastuu toimia kriisin sattuessa parhaan osaamisensa mukaan

Esimerkkejä urheiluseuran kriisitilanteista:

Fyysinen hyvinvointi ja turvallisuus vakava tapaturma: loukkaantuminen tai menehtyminen, tautiepidemia, väkivaltatilanne

Henkinen hyvinvointi ja turvallisuus

Kiusaaminen, rasismi, syrjintä, seksuaalinen häirintä

Onnettomuustilanteet

tulipalo treenihallilla tai tapahtumassa, harjoitustilan rakenteiden pettäminen, liikenneonnettomuus kilpailu- tai leirimatkalla, vesivahinko, luonnonilmiö

Taloudellinen vahinko

Iso tai jatkuva heikko taloudellinen tulos, väärinkäytös, varkaus, omaisuuden tuhoutuminen

Julkisuuskriisit

huhut, juorut, virheellinen uutisointi

Päihteet, doping tai muu epäurheilijamainen käytös

Seuratoiminnassa tai kilpailutilanteessa päihteiden käyttö tai muu epäurheilijamainen käytös. Dopingepäily tai positiivinen testitulos.

Seuratoiminnan sisäiset kriisit henkilöstön/vapaaehtoistoimijoiden riidat tai jäsenen/työntekijän irtisanominen

Ulkoisten tahojen kriisit

Telinevoimisteluun lajina liitettävät kriisit

Toimintaohje kriisitilanteessa

1.    Kutsu apua ja tarvittaessa huolehdi ensiavusta
Tapaturman tai kriisin sattuessa tulee kutsua apua ja antaa tarvittaessa ensiapua tai kutsua paikalle ensiaputaitoinen henkilö.

2.    Tiedota tapahtuneesta seuran puheenjohtajaa  

Ilmoita kriisistä mahdollisimman pian puheenjohtajalle ja pidä hänet ajan tasalla tapahtumista. Varahenkilönä toimivat Varapuheenjohtaja sekä kaikki johtokunnan jäsenet. 

Jenna Tynkkynen, 0504345373

3.    Paikallaolijoiden ohjeistus

Paikallaolijoita tulee ohjeistaa olla kuvaamasta tai viemästä eteenpäin vajavaista tietoa kriisitilanteesta. Vain seuran puheenjohtajan tiedote tai johtokunnan yhteinen lausuma toimivat virallisina tiedotteina kriisitilanteissa. Kaikki median ja viranomaisten kyselyt ohjataan seuran puheenjohtajalle tai johtokunnan jäsenistölle, ellei puheenjohtaja tai johtokunnan jäsenistö  ohjeista toisin.

5.    Tilanteen arvioiminen ja tahojen arvioiminen

Seuran puheenjohtaja tai johtokunnan jäsenistö arvioivat tilanteen ja tiedottavat tilanteesta tarvittavia tahoja. Kommunikoinnin on hyvä olla asiallista, yksilön suojan huomioivaa, totuudenmukaista ja virheelliset tiedot on korjattava välittömästi.

6.    Someviestintä

Sosiaalisessa mediassa asiaa kommentoidaan vain seuran virallisten kanavien kautta johtokunnan jäsenistön tai puheenjohtajan ohjeistuksen mukaisesti.

7.    Yhteys pelastusviranomaisiin

Tarvittaessa otetaan yhteyttä pelastusviranomaisiin ja/tai poliisiin. Tilanteesta riippuen tiedotetaan muita tahoja kuten esim. Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimi, mikäli tilassa tapahtuu joku voimistelusaliin liittyvä suurempi kriisitilanne, kuten vesivahinko tai tulipalo.

8.    Yhteys omaisiin

Vakavassa tapaturma- tai onnettomuustilanteessa uhrin omaisiin on otettava aina yhteyttä. Alaikäisen omaisiin otetaan yhteyttä kaikissa tapaturmatilanteissa.

Toiminta kriisitilanteen jälkeen

Kriisitilanteen ollessa ohi käsitellään kriisitilanne tarvittavalla kokoonpanolla, jossa mukana kuitenkin aina joku johtokunnan jäsenistöstä. Arvioidaan kriisin vaikutus toimintaan, viestinnän onnistuminen ja jatkotoimenpiteet sekä jatkotiedotuksen tarve. 

Puhelinnumerot hätätapauksissa Hätänumero 112

Osoitteet hälytysajoneuvoja varten Kahilanniemen telinevoimistelusali, Kahilanniementie 6, 53130 Lappeenranta