Lajiesittely ja voimistelukouluideologia

Naisten telinevoimistelussa (NTV) kilpaillaan neljällä telineellä joita ovat hyppy, eritasonojapuut, puomi ja permanto.

Miesten telinevoimistelussa (NTV) telineitä on kuusi: permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki.

Voimistelukouluideologia

Voimisteluliiton strategian mukaan kaikki alle 12-vuotaiden toiminta kuuluu voimistelukoulu-käsitteen alle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikessa alle 12-vuotiaiden voimistelussa ja liikunnassa lapsi on aina keskiössä, oli kyse mistä tahansa voimistelulajista.

Perusliikuntataitojen ja voimistelun alkeistaitojen oppiminen tapahtuu leikin kautta, laadukkaassa ohjauksessa tai valmennuksessa, panostaen lasten innostumiseen ja onnistumisen kokemuksiin. Tavoitteena on saada lapsi tunnistamaan omat vahvuutensa, innostumaan liikunnasta, löytämään oman tapansa liikkua ja ponnistamaan Voimistelukoulusta juuri omannäköiselle liikkujan polulle voimistelun, tanssin tai muun lajin parissa.

Valtaosa lapsen liikuntasuosituksesta koostuu monipuolisesta ja omaehtoisesta liikunnasta ja urheilusta päivän aikana. Kokonaisliikuntamäärää kuitenkin täydentää seurojen ohjattu liikunta. Ohjattu, laadukas harjoittelu ja kilpailu tukevat lapsen kasvua liikkujaksi ja urheilijaksi ja takaa näin ollen mahdollisuuden kehittyä kohti omaa potentiaalia. (Voimisteluliitto, 2024)

Laadukkaan lasten voimistelun käsikirja

Harrastevoimistelu
Telinevoimistelun liikkeet ja harjoitteet ovat monipuolisia ja kehittävät mm. voimaa, notkeutta, koordinaatiota ja kehon hallintaa. Lajin harrastaminen on antoisaa, vaikkei tähtäisikään kilpavoimistelijaksi.

Freegym
Freegym on lapsille ja nuorille suunnattu laji, joka rikkoo perinteisen voimistelun rajoja. Freegymissä yhdistyvät voimistelu, voimaharjoittelu, voltit ja parkour. Tärkeintä on erilaisten taitojen ja temppujen opettelu unohtaen kilpailujärjestelmät ja niiden vaatimukset. Freegymiä voi tehdä ikään, taustaan tai kokemukseen katsomatta sisällä saleissa tai ulkona.